Hankumdo

De term Hankumdo kan worden opgedeeld in drie afzonderlijke termen.
HAN (한 / 韓) staat voor het Koreaanse volk
KUM (검 / 劍) betekent zwaard
DO (도 / 道) staat voor de weg

Vrij vertaald dus de manier voor Koreanen om hun te leren het zwaard te hanteren. Natuurlijk is Hankumdo niet alleen bedoeld voor Koreanen, het wordt wereldwijd beoefend.

Graden
In Hankumdo is het curriculum opgedeeld in verschillende graden, net zoals dit gebeurt in de meeste andere Koreaanse vechtkunsten.

Technieken
Leerlingen die net met Hankumdo beginnen, krijgen niet meteen een zwaard in handen. De eerste maanden wordt getraind met Maen Soon (맨손), wat 'lege hand' betekent. De handen worden dus wel in een positie gehouden alsof men een zwaard hanteert, maar pas nadat men het examen voor de negende gup heeft afgelegd, krijgt de leerling ook daadwerkelijk een zwaard in handen. Tot en met de eerste dan oefenen Hankumdo leerlingen met een zogenaamde Mok Geom (목검). Dit is een zwaard gemaakt van hout. Vanaf eerste dan mag de volwassen leerling gebruik maken van een zogenaamd Jin Geom (진검), een echt zwaard.

Hankumdo
De 24 basistechnieken van Hankumdo worden gevormd door de 24 karakters van het Koreaanse alfabet. Dit alfabet kent 14 medeklinkers (자음) en 10 klinkers (모음).

Om deze letters met het zwaard te kunnen schrijven, hoeft men slecht een viertal technieken te kennen.
1. Nae Ryeo Bae Ki (내려베기) ; Verticale slag
2. Bi't Kyeo Bae Ki (빗겨베기) ; Diagonale slag, neer
3. Ch'i Ru Ki (찌르기) ; Voorwaarste steek
4. Makki (막기) ; Hoog horizontaal block

Hangul
De namen van de technieken corresponderen tevens met de namen van de karakters, met als toevoeging het woord BeKi (베기) wat slag betekent. Zo is de naam van de eerste medeklinker, de ㄱ, bijv. GiYeok (기역). De naam van de eerste techniek is dus 'Gi Yeok Be Ki' (기역베기).